9 Ekim 2009 Cuma

KERMESTE YARDIMA KOŞTULAR


1986 yılında kurulan Hamburg’un en eski camilerinden Bergedorf Kocatepe Camii, yeni satın alıp, inşaatını tamamladıkları binanın geri kalan borcunu ödemek maksadıyla bir kermes tertipledi.

Yaklaşık 30 vatandaşımızın 25 yıl önceki girişimleriyle kurulan Kocatepe Camii, ilk binasında 80 metrekare ibadet alanında bölgedeki Müslümanlara hizmet vermeye başlamıştı.

el isiÖzellikle Cuma, teravih ve bayram namazlarında cemaate dar gelen binanın genişletilmesi düşünülmüş ancak, daha büyük bir binaya geçmenin daha uygun olduğuna karar verilmişti.

Satın aldıkları binada bir müddet kalan cemaat arttıkça, yeni bina da yetersiz kalmıştı. Bunun üzerine semtin merkezinde şimdiki binayı satın alan Kocatepe Camii, bir sene içinde inşaatı yardımsever vatandaşlarımızın ve üyelerin bağışlarıyla tamamlamıştı.

kocatepe camiCaminin toplam maliyetinin 1 milyon euro civarında olduğunu belirten Kocatepe Camii Başkanı Ali Osman Yiğit, 5 yıldır başkanlık yaptığını ve kendilerinden önceki yönetime teşekkür borçlu olduklarını, onlar olmasaydı, caminin bugünkü duruma gelemeyeceğini söyledi.

Önceki nesillerin gayretleriyle buraya kadar geldiklerini hatırlatan Başkan Yiğit: “Burası sadece bir cami değil adeta bir kültür merkezi. Buraya gelen insanlar sadece ibadet için değil, birbirleriyle buluşmak, konuşmak, dertleşmek için de geliyorlar.

hamur1Çocuklara ve hanımlara yönelik sosyal faaliyetlerimizin yanısıra kültürel faaliyetlerimizi de bu muhteşem çatının altında hep birlikte elele yürütüyoruz. Buraya gelen çocuklar aralarında Türkçe konuşunca Türkçe’yi unutmuyorlar. Aynı zamanda din görevlimizden manevi değerlerimizi öğreniyorlar” dedi.

Toplam 800 metrekare hizmet alanı bulunan caminin yaklaşık 300-350 bin euro borcu kaldığını ifade eden Ali Osman Yiğit: “Üyelerimize ve hayırsever Müslümanlara müteşekkiriz. Yeni yerimizde üç dükkanın geliri ve üyelerimizin aidatlarıyla ayakta duruyoruz.

satisCaminin borcu bittiğinde tamamen kendi yağımızla kavrulacağız. Bu kermeste de emeği geçen hanım kardeşlerimize, ablalarımıza, teyzelerimize çok çok teşekkür ederiz. Beklediğimizin de üzerinde büyük ilgi gören kermesimizin böyle güzel geçmesini önce Allah’a sonra hanım kardeşlerimize yönetim kurulumuza ve vatandaşlarımıza borçluyuz” diye konuştu.

kocatepe yonetim kurulu ve SABu arada Kocatepe camisinin 3 günlük kermesi büyük ilgi gördü.

Hanımların yaptığı Türk mutfağının lezzetli yemek çeşitleri kermese gelenler tarafından adeta kapışıldı.

Lahmacunlar, peynirli, peynirsiz gözlemeler, kıymalı, peynirli ve sade börekler, tatlı çeşitleri, kısır, sarma dolma, salatalar, döner ve ızgara köfte çeşitleri adeta yok sattı.

kocatepe bergedorf3Yine hanımların elişi, nakış ve oyaları kermeste en çok ilgi gören stantlar oldu. Kermesi gezmeye gelenler hem alışveriş yaptı hem de derneğe yardımda yarıştı.

Yaklaşık 3 bin kişi 3 gün boyunca, dernek binasının kantininde ve bahçesinde buluşarak sohbet etti, çay –kahve içti, Türk yemekleri yedi.

Öte yandan, kermese gelen Almanlar, camiyi de gezerek hayran kaldılar. Kafalarına takılan soruları da derneğin bir yetkilisi cevaplamaya çalıştı. Kitap stantlarında ise Almanca ve Türkçe kitaplar da büyük ilgi gördü.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder