15 Kasım 2009 Pazar

Bergedorf Kocatepe Camii İbadete Açıldı

Hamburg bölgesi Bergedorf DİTİB Kocatepe Camii, düzenlenen görkemli bir törenle hizmete açıldı.














2007 yılının Ocak ayında inşasına başlanan DİTİB Kocatepe Camii’nin açılış törenine; T.C. Hamburg Başkonsolosu Mehmet Dönmez, T.C. Berlin Büyükelçiliği Din Hizmetleri Müşaviri ve DİTİB Genel Başkanı Sadi Arslan, Bergedorf Belediye Başkanı Dr. Christoph Krupp, Hamburg Eyalet Parlementosu’ndan Belediye Başkanı Ole von Beust’u temsilen Müsteşar Dr. Volkmar
Schön, T.C. Hamburg Başkonsolosluğu Din Hizmetleri Ataşesi Dr. Ömer Yılmaz, Protestan ve Katolik Kilisesi yetkilileri, Alman ve Türk sivil toplum temsilcileri, bölge DİTİB dernekleri din görevlileri ve dernek yöneticileri ile çok sayıda Türk ve Alman davetli iştirak etti.
Tören, Türk ve Alman milli marşlarının okunması, Wilhelmsburg DİTİB Muradiye Camii Din Görevlisi Bahattin Çörek'in Kur’an-ı Kerim tilaveti ve Almanca mealinin verilmesi ile başladı.

Camilerin sadece ibadet yerleri olmadığına dikkat çeken Din Hizmetleri Müşaviri ve DİTİB Genel Başkanı Sadi Arslan ise, "Camiler barışın, birliğin, kültürün yaşandığı bir çatıdır. İnsanları bir araya toplayan, problemlerine çareler bulunduğu, insanların kültürlerinin geliştiği, insanların dostluklarının oluştuğu, insanların eğitim aldıkları mekanlardır. Camilerin sayısının artması diyalogların ve birlikteliğin de artması demektir. Biz camilerimizi uyumun merkezleri olarak görüyoruz. Bunun dışında, bizim camilerimizden dostluğu bozacak, toplumu huzursuz edecek herhangi bir faaliyet kesinlikle olamaz. Alman resmi makamlarına, Alman komşularımıza, dernek yetkililerimize ve bütün vatandaşlarıma teşekkür ediyorum. Bu çerçevede, biz camilerimizi uyumun merkezleri olarak görüyoruz. Din, toplumların hayatında son derece önemlidir. İnsanlık tarihi incelendiğinde, hiçbir toplumun ya da hiçbir kavmin dinsiz yaşadığı görülmemiştir. Hoşgörü, dinlerin kardeşliği bakımından son derece önemlidir" dedi.

Almanca olarak konuşma yapan Arslan, İstanbul’da cami, kilise ve sinagogun yan yana olduğunu ifade ederek, camilerin hem entegrasyonun, hem dostluğun hemde dayanışmanın gelişmesine önemli katkı sağladığını belirtti. Arslan, barışa ve hoşgörüye sahip olmak adına yapılan bu eserin yapımında ve desteğinde büyük emeği olan herkese ve özellikle kadın kollarına teşekkür ederek, Bergedorf DİTİB Kocatepe Camii Dernek Başkanı Ali Osman Yiğit’e, caminin yapımında emeği geçenlere göstermiş oldukları üstün başarı ve gayretlerinden dolayı bir plaket takdim etti.

T.C. Hamburg Başkonsolosu Mehmet Dönmez de yaptığı konuşmasında, “Bu güzel caminin yapımında emeği geçenlere teşekkür ediyorum. Dinimizin bütün güzelliğini ve zerafetini bünyesinde barındıran bu güzel mabed, içerisinde yapılacak eğitimlerle bir kültür merkezi olacaktır” dedi.

Dernek Başkanı Ali Osman Yiğit ve Başkonsolos Mehmet Dönmez, Beregdorf Belediye Başkanı Dr. Christoph Krupp verdiği destekden dolayı bir plaket ve Almanca Kur’an-ı Kerim hediye ettiler. Belediye Başkanı hediyeleri Belediyenin en güzel yerine koyacağını söyledi.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder