16 Kasım 2009 Pazartesi

Davutoğlu'ndan AB çıkışı




Dışişleri Bakanı Davutoğlu'ndan, Türkiye'nin kültürel mirasının AB sürecine engel olduğu yönündeki iddialara cevap: "Beğenin ya da beğenmeyin, biz Avrupa'nın bir parçasıyız"


İspanya'da Türk dış politikasının önceliklerini anlatan Davutoğlu, "Beğenin ya da beğenmeyin, biz Avrupa'nın bir parçasıyız." dedi.

İspanya'nın başkenti Madrid'de, ülkenin önde gelen ekonomi çevreleriyle görüşen Dışişleri Bakanı Davutoğlu, İran'dan Ortadoğu'ya, Kafkaslardan Avrupa Birliği'ne kadar Türk dış politikasının önceliklerini anlattı.

Davutoğlu, Avrupa Parlamentosu Başkanı Jerzy Buzek'in, "Kültürel mirasının, Türkiye'nin Avrupa Birliği sürecini zora soktuğu" yönündeki iddiasının sorulması üzerine, bu tür ifadelerin, açık fikirli Avrupa'ya uygun olmadığını belirtti.

Ahmet Davutoğlu, "Beğenin ya da beğenmeyin, Avrupa'nın bir parçasıyız, tüm insanlık kültürüne açık bir Avrupa'nın parçası olmak istiyoruz" dedi.

Davutoğlu, İspanya'nın Avrupa Birliği Dönem Başkanlığı sırasında, Türkiye'nin büyük beklentileri olduğunu, müzakere sürecinin hızlanacağını, kamuoyu ve siyasi alanda bakış açısının olumlu etkileneceğini belirtti.

Davutoğlu, İspanya'dan Destek İstedi

Ahmet Davutoğlu, Kıbrıs meselesinde de müzakere sürecinin hızlanması için İsveç dönem başkanlığı ile birlikte İspanya'nın da desteğini istedi.

Davutoğlu, Rum Kesimi'ne atıfta bulunarak, "Çözüm mü istiyoruz yoksa Avrupa Birliği Türkiye'ye baskı yapsın diye taktik mi uyguluyoruz? Hiçbir baskı Türkiye'de olumlu karşılık bulmaz, ancak barış için 7 gün 24 saat 365 gün çalışmaya hazırız" diye konuştu.

Demokratik açılım sürecine de değinen Davutoğlu, terörle mücadelenin devam ettiğini belirterek, "İspanya'nın tecrübesinden yararlanmak istiyoruz" dedi.

Davutoğlu, Türkiye'nin Ortadoğu'daki barış çabalarını da anlatırken, "arabuluculuk olsun diye ya da reklam için çaba göstermiyoruz, sürecin gizlilik içinde ilerleyerek başarılı olması önemli" değerlendirmesini yaptı.

Ahmet Davutoğlu'nun konuşmasını ilgi ile izleyen iş çevreleri de Türkiye'nin Avrupa Birliği'ne tam üyelik sürecini destekleyerek, dönem başkanlığı sırasında mümkün olduğunca çok fasıl açılmasını istediler"

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder