8 Şubat 2010 Pazartesi

Aile birleşim vizesine başvurmak için gerekli evraklar haricinde belge A1 belge

Aile birleşim vizesine başvurmak için gerekli evraklar haricinde belge A1 belgesi

Aile birleşim vizesine başvurmak için gerekli evraklar haricinde en önemli belge A1 belgesi demiştik. Eğer iyi derecede Almanca’nız yoksa, ya da A1 üstü sertifikanız yoksa mutlaka bu belgeyi almanız gerekli. Bu belgeyi veren tek kurum Goethe Institut’ün. İllere göre merkezleri bulunmakta. İnternet adresi : http://www.goethe.de/Ins/tr/ist/trindex.htm A1 sınavına nasıl başvurulacagı ile ilgili bilgiler ve kayıt ücretleri ise http://www.goethe.de/Ins/tr/ist/lrn/prf/sd1/trindex.htm adresinde bulunmakta. Sınava katılabilmek için telefonla randevu alıyoruz. Bunun için 21 YTL gibi bir ücret ödeyeceğiz, bu ücreti kredi kartıyla telefondan ya da banka hesabına para yatırarak ödeyebiliyoruz. Detaylar verdiğim linkte bulunmakta ancak randevu alırken yanımıza kagıt kalem almayı ve randevuyu aldıktan sonraki 5 iş günü içerisinde bankaya parayı yatırmayı unutmamamız gerekir. Ayrıca bankaya para yatırırken açıklamalar kısmına kimlik numarası ve alınan randevu tarihi ve saatini mutlaka eklettireceğiz.

A1 sınavı, temel Almanca bilgimizin test edildiği 4 bölümden oluşan bir sınav. Bu 4 kısım:

1. Dinleme-25 puan
2. Okuma-25 puan
3. Yazma-25 puan
4. Konuşma-25 puan

...bölümlerinden oluşuyor. Sınavı geçme puanı minimum 60...

İlk önce almanca bilmeyenlerin en çok merak ettiklerini tahmin ettiğim sorudan başlayalım. Sınav zor mu? Evet sınav Almanca'yı hiç bilmeyenler için zor, hele ki kursa gitme imkanı olmayan kişiler için çok çok zor! Bunu açıkça söylemem gerekli. Yani basit düzeyde almanca bilgisi dense de, eğer dile kabiliyetiniz yoksa zorlanabilirsiniz; akşamları 1 saat evde çalışarak 2 ayda öğrenilecek bir dil değil. İngilizce bilenler için bir yabancı dil bilmek avantaj olarak görünse de almancanın çok farklı gramer yapısı bazen dezavantaja dönüşebiliyor. Ben dil ögretmeni değilim, daha fazla yorum yapmam dogru olmaz ama sadece çok basit bir sınav olarak düşünmemekte fayda oldugunu vurgulamak isterim.

A1 sınavı için hemen hemen bütün şehirlerde almanca kursları mevcut. Ancak tercih edilecek kurs klasik almanca kursu değil, A1'e yönelik almanca kursu olmalı. Ben daha önce orta derecede almanca bildiğim için kursa gitmedim, kurslar hakkında detaylı bilgi sahibi değilim ancak gördüğüm kadarıyla sınav soruları belli kalıpta oldugu için kurs seçiminde çok seçici olmanıza gerek olmadıgını düşünüyorum. Kurslarda okutulan kitaplar sanırım ortak, Schritte 1 ve 2 olarak iki kitap okutuluyor. Bu kitapların her bir cildinde hem gramer bölümü hem de kitapların sonunda alıştırma bölümleri var. Ancak cevap anahtarları yok! Bu yüzden Almanca bilmeyenler ve kursa gitmeyenler için sorun olabilir. Kitaplarla birlikte 1’er CD veriliyor ve o cd'lerde dinleme kısmının diyalogları yer alıyor ancak yine cevap anahtarı yok... Kitaplar Almanyadan geldiği için bir yerden bulunabilir mi, bilmiyorum... Bu iki ciltlik kitabın yanında, yine Alman Kültür'ün önerdiği Tipps und Übungen diye bir kitap var, Fit für Goethe Zertifikat A1. Bu kitap tamamen alıştırma kitabı ve kitabın sonunda A1 sınavının bire bir simülasyonu yer alıyor. Bütün alıştırmaların cevap anahatarları mevcut, ayrıca 1 adet CD veriliyor. Çok çok faydalı oldugunu düşünüyorum. Fiyatlarını tam olarak hatırlamamakla birlikte her birinin 25-27 YTL civarında oldugunu hatırlıyorum.

İster kursa gidin, ister evde çalışın, kişisel önerim devamlı olarak Almanca şarkı ve radyo-tv dinlemeniz,izlemenizdir. Sınavın 25'er puanlık dinleme ve konuşma kısmında bu kulak dolgunlugu işinize çok yarayacak. Eğer site kurallarına ters değilse, internetten dinleyebileceğiniz Alman radyo kanallarının büyük kısmını http://www.surfmusic.de/bundesland.htm linkinden dinleyebilirsiniz.



A1 Sınavına Girerken Dikkat Edilecek Konular ve Önerilerim/Gözlemlerim:

1) Sınava giderken yanınızda 2-3 adet kurşun, ve 2-3 adet tükenmez kalem ve silgi götürmenizi öneririm. Cevapları işaretlerken ve yazma kısmındaki e-mail/mektup yazma kısmında tükenmez kalem kullanmanızı istiyorlar ancak kurşun kalem bulundurmanızı önermemin sebebi şu: Yazacagınız mektup veya e-maili ilk basta taslak olarak yazmak isterseniz düzeltmeleri kurşun kalemle daha rahat yapabilirsiniz. Ben bütün herşeyi kurşun kalemle yazmıştım ve sınavın sonunda tükenmez kalemle üstünden geçmiştim. Yine sınava girerken su ve su kağıda damlarsa diye peçete götürmekte fayda var.

2) Giderken giyimimize ve saç-sakal tıraşına da önem vermek gerektiğini düşünüyorum. Sınavın 25 puanlık konuşma kısmında 2 hocanın karşısında konusuyorsunuz ve doğal olarak sizin duruşunuz ve kıyafetiniz hocaların üzerinde az da olsa etkili olabilir.

3) Sınavda girilecek sınıf belli ancak oturma yerleri belli değil. Duyma zorlugu çekenlerin ön sıralara oturmasını tavsiye ederim.

4) Benim girdiğim 10 kişilik sınıfta 2 kişinin sınavı iptal edildi. Birincisi kopya çektiği için, diğeri ise nüfus cüzdanındaki resminde soguk damga olmadıgı için. Eğer nüfus cüzdanınız yıprandıysa ehliyet-pasaport gibi ikinci bir kimlik götürmekte fayda var. Kopya çekme konusunda ise yorum yapmıyorum.

Şimdilik A1 sınavıyla ilgili söyleyeceklerim bunlar... Yazımın başında sınavın kolay olmadıgını ve iyi çalışmak gerektiğini söylemiştim. Ancak iyi bir çalışmayla ve detaylara çok girmeden, "A1 sınavına yönelik" bir çalışmayla başarmak mümkün. Sınava girmeden önce A1 ile ilgili mümkün oldugunca kaynak bulunur ve incelenirse soruların birbirine çok benzer oldugu farkedilebilir. Dinleme ve konusma kısmı ise kritik bol bol almanca müzik-şarkı ve Tv programı... Özellikle dinleme kısmında şaşırtmacalı diyaloglar bulunuyor. Sınav, genel olarak Almanya’da kendimizi az da olsa idare edebilmemiz için gerekli altyapıyı edinmemizi sağlıyor. Dinleme kısmı adres sorma, trenin kalktıgı peron-kalkış saatleri gibi günlük hayatta duyacagımız şeyler. Yazma kısmında ise e-mail ile bir kuruma derdimizi anlatma ya da arkadasımıza mail-mektup yazma, okuma kısmı ise şehire özel internet sayfasından bilgi edinme, konusma kısmı ise adımızı, işimizi, numaraları, saatleri söyleme ve basit konularda birşeyler rica etme, soru sormayla ilgili diyebilirim. Her ne kadar bu sınav bir engel olarak görülse de, ileride Almanya’da yaşarken faydalı olacagını tahmin ediyorum.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder